Waar je wasmachine weggooien? Hier lever je jouw oude wasmachine in

Je wilt je wasmachine weggooien of inleveren, maar je weet niet precies waar je ‘m naartoe moet brengen. Hij past logischerwijs niet bij het restafval. En goed om te weten: daar hoort een wasmachine natuurlijk ook niet zomaar. Een wasmachine kun je op de volgende manieren wegdoen:

  • Afgeven bij de milieustraat in je gemeente: zij hebben een gedeelte waar je huishoudelijke apparatuur kunt achterlaten
  • Op de plek waar je jouw nieuwe wasmachine koopt: (online) winkels die wasmachines verkopen, nemen bij het leveren van de nieuwe wasmachine direct de oude wasmachine mee. Dit is een verplichting vanuit de overheid.
  • In winkels of op andere locaties die te boek staan als inzamelpunt voor huishoudelijke apparaten. Dit gaat in de meeste gevallen echter om kleine huishoudelijke apparatuur en niet om wasmachines, dus het is goed om na te gaan of een dergelijk innamepunt ook wasmachine inneemt.

Wasmachine weggooien bij de milieustraat: zo doe je dat

Iedere gemeente heeft een milieustraat waar jij als inwoner afval naartoe kunt brengen. Wanneer je jouw oude wasmachine naar de milieustraat wilt brengen, kun je het beste eerst even op de website van de afvalverwerker of milieustraat kijken. Of je kunt contact met ze opnemen. De afvalverwerker kan je informeren over de manier waarop je jouw oude wasmachine moet aanbieden en wat de eventuele kosten zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de wasmachine verpakt moet aanleveren. Ook is het goed om te weten dat niet alle milieustraten de mogelijkheid bieden om een wasmachine in te leveren.

Is het niet mogelijk om je oude wasmachine bij de milieustraat in te leveren? Dan moet je gemeente een andere manier aanbieden waarop je jouw wasmachine kunt weggooien. Sommige gemeentes bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om een speciale afspraak te maken voor een moment waarop de gemeente de oude wasmachine thuis aan de straat komt ophalen.

Oude wasmachine inleveren: dit zijn de regels

Op de plek waar jij een nieuwe wasmachine koopt, mag jij je oude wasmachine inleveren. De verkoper moet de mogelijkheid bieden de oude wasmachine in te nemen. Dit is een verplichting vanuit de overheid en het valt onder de zogenaamde oud-voor-nieuw regeling.

De oud-voor-nieuw regeling is een beleid in Nederland waarbij consumenten hun oude apparaten, zoals wasmachines, koelkasten en televisies, kosteloos kunnen inleveren bij de winkel waar ze een nieuw apparaat kopen. De winkel is verplicht om het oude apparaat te laten recyclen of op een andere milieuvriendelijke manier te verwerken. Dit beleid is bedoeld om te helpen bij het verminderen van afval en het beschermen van het milieu. Het is goed om te weten dat de oud-voor-nieuw-regeling alleen geldt voor particulieren en niet voor bedrijven.

Ook voor het inleveren van je oude wasmachine geldt deze regeling dus. Het maakt hierbij niet uit om welk merk het gaat en hoe groot de wasmachine is. Ook hoeft de wasmachine niet meer te werken. Dit is iets waar vaak nog misverstanden over bestaan. Je moet natuurlijk wel duidelijk aangeven dat je jouw oude wasmachine wilt inleveren. Veel (online) winkels geven hier duidelijke uitleg over wanneer je een nieuwe wasmachine aanschaft.

Wasmachine weggegooid? Tijd voor een nieuwe!

Heb je jouw oude wasmachine ingeleverd en is het tijd voor een nieuwe? Op De Wasmachinewinkel hebben we de beste wasmachines voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij een goede keuze maken voor de wasmachine die het beste bij jou past.

Gerelateerde artikelen: