Beste kleine wasmachine 2023 [Top 3]

Ben jij op zoek naar de beste kleine wasmachine voor jouw huishouden? Bijvoorbeeld omdat je thuis met weinig mensen bent of omdat je in je huis weinig ruimte hebt voor een wasmachine? Dan wil je graag in één overzicht zien welke wasmachines het meest geschikt zijn. Wij hebben daarom de beste kleine wasmachine modellen van dit moment voor jou op een rijtje gezet. Per wasmachine staan de plus- en minpunten in een overzicht, zodat je snel en efficient kunt nagaan welk klein formaat wasmachine het beste bij jou en je huishouden past.

Belangrijk vooraf: Bij het formaat van een wasmachine wordt vaak niet alleen gekeken naar de afmetingen, maar ook naar het vulgewicht. De meeste wasmachines hebben een vulgewicht van 7 t/m 9 kilogram. Grofweg scharen we de modellen van 5 t/m 7 kg onder de kleine wasmachines. Een kleine wasmachine is het meest geschikt voor een huishouden van 1 of 2 personen.

Beste kleine wasmachines van dit moment

1. Candy Smart CS 147TXME/1-S (beste kleine budget wasmachine)

Op zoek naar een nieuwe kleine wasmachine, maar wil je tegelijkertijd wel op de centjes letten? Dan is de Candy Smart CS 147TXME/1-S voor jou de beste koop kleine wasmachine onder de €400,-. De wasmachine is niet alleen bij aanschaf goedkoop, maar ook in verbruik. De machine heeft namelijk energielabel A. Dit betekent dat de wasmachine ook zeer zuinig is in verbruik van water en stroom. Dubbele winst dus. Het merk Candy Smart mag dan niet tot de bekendste merken behoren, toch zien we dat de gebruikersbeoordelingen uitstekend zijn. Je betaalt hier niet voor de naam van het merk, maar voor de kwaliteit.

Beste compacte wasmachine Candy Smart

Vulgewicht: 7kg
Afmetingen (breedte x diepte x hoogte): 60 x 53 x 85 cm

Pluspunten

 • Goedkoop
 • Zeer zuinig (energielabel A)
 • Relatief stil door koolborstelloze motor
 • Met snelwasprogramma
 • Centrifugeren op 1400 toeren: zo komt je was droger uit de machine
 • Wasmachine is via een app te bedienen

Minpunten

 • Zonder startuitstel: geen mogelijkheid om wasmachine later te laten starten

2. Samsung WW70TA049TE EcoBubble (beste kleine stille wasmachine)

Wil je graag een wasmachine die klein is, maar tegelijkertijd ook weinig geluid maakt? Bijvoorbeeld omdat je in een gehorig huis woont? Dan is de Samsung WW70TA049TE EcoBubble voor jou de beste kleine wasmachine. Met een geluidsniveau van 72 decibel is dit een zeer stille wasmachine die je amper hoort tijdens het wassen en centrifugeren. Daarnaast is deze wasmachine ook prima te betalen en heeft de machine energielabel B: goed voor je verbruikskosten én het milieu.

Beste kleine Samsung wasmachine

Vulgewicht: 7kg
Afmetingen (breedte x diepte x hoogte): 60 x 63,5 x 85 cm

Pluspunten

Stil

 • Energiezuinig (energielabel B)
 • Met stoomfunctie (Steam Wash functie)
 • Met startuitstel
 • Zelfreinigende wasmiddellade

Minpunten

 • Geen mogelijkheid om tijdens het wassen kleding toe te voegen

3. Bosch WAJ28071NL wasmachine (gebruiksvriendelijke kleine wasmachine)

Wil je een compacte wasmachine zonder al teveel poespas? Dan is de Bosch WAJ28071NL voor jou de beste kleine wasmachine. Deze Bosch wasmachine heeft één draaiknop die zeer duidelijk in het Nederlands aangeeft voor welk wasprogramma je kiest. Bij veel andere merken wordt er gekozen voor Engelse benamingen of rare icoontjes, maar bij de Bosch WAJ28071NL heb je een duidelijke aanduiding van het soort wasprogramma en de bijbehorende temperatuur. Eigenlijk zoals je het vroeger ook op wasmachines zag. Dit is dus een ideaal model wanneer je houdt van gebruiksgemak.

Beste Bosch wasmachine voor kleine huishoudens

Vulgewicht:  7kg
Afmetingen (breedte x diepte x hoogte): 59,8 x 54,6 84,8 cm

Pluspunten

 • Makkelijk te bedienen
 • Redelijk stil
 • Voordelige koop
 • Met SpeedPerfect wasprogramma voor sneller wassen met hetzelfde resultaat
 • Te koppelen aan je smartphone met Bosch Home Connect

Minpunten

 • Minder energiezuinig dan de andere opties in deze lijst

Veelgestelde vragen

Waar let je op bij het kopen van een kleine wasmachine?


Aanschafprijs
Één van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een compacte wasmachine, is de prijs. Veelal zien we dat kleine wasmachines een stuk goedkoper zijn dan grotere wasmachines. Als richtlijn kun je nemen dat kleinere wasmachines tussen de €350,- en €500,- kosten.

Energielabel
Na aanschaf van je wasmachine ga je betalen voor het verbruik van stroom en water. Het heeft dus de voorkeur om niet alleen een kleine wasmachine te kopen met een aantrekkelijke prijs, maar ook met lage verbruikskosten. Maar nu vraag je jezelf natuurlijk af: hoe weet ik wat een wasmachine verbruikt? Dat zie je aan het energielabel op de machine. Deze labels lopen van A t/m G, waarbij het meest energiezuinig is en G het minst energiezuinig. Ook zie je op het label wat het verbruik is in stroom en water.

Extra functionaliteiten
Kleinere wasmachines zijn over het algemeen wat goedkoper en hebben ook vaak wat minder extra functionaliteiten, zoals speciale wasprogramma’s. Houd hier rekening mee als je op zoek gaat naar een klein formaat wasmachine.

Waar plaats ik mijn kleine wasmachine?

Wanneer je thuis weinig plek hebt om je wasmachine neer te zetten, moet je creatief zijn met de ruimte die je hebt. Heb je geen extra ruimte om je wasmachine neer te zetten, zoals een zolder, berging of een bijkeuken? Bekijk dan eerst of je jouw wasmachine in de badkamer kunt plaatsen. In kleine badkamers zien we regelmatig dat de wasmachine in een hoek, nis of kast wordt geplaatst waar die precies tussen past. Ben je dit van plan? Meet dan thuis altijd goed na of de wasmachine qua diepte past. Houd hierbij rekening dat de trommeldeur nog open moet en dat aan de achterkant de bedrading en waterafvoer er nog tussen moeten passen.

Heb je naast je wasmachine ook een droger? Dan kun je er ook voor kiezen om deze op elkaar te plaatsen. Qua ruimte is dit erg efficiënt. Let er hierbij op dat je de kleine wasmachine altijd onderop plaatst. Deze is namelijk veel zwaarder en kan teveel gaan schudden tijdens het centrifugeren als deze bovenop staat. Let er tot slot altijd op dat de wasmachine en droger waterpas staan en dat je een tussenframe koopt waarmee je de droger goed vastzet bovenop je wasmachine.

Gerelateerde artikelen

Bekijk de beste kleine wasmachines