Beste mini wasmachine 2023 [Top 3]

Wil je de beste mini wasmachine? Bijvoorbeeld omdat je een klein huis hebt of omdat je regelmatig voor langere tijd op vakantie gaat met een camper of caravan? Dan kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Over gewone wasmachines weet je misschien wel het een en ander, maar mini wasmachines zijn vaak compleet anders. Zo werken sommige mini wasmachines elektrisch en anderen handmatig. Best wat verschil met een normale wasmachine dus. Wij hebben daarom de beste mini wasmachine modellen voor je opgezocht en op een rijtje gezet zodat jij de beste keuze kunt maken.

De beste mini wasmachines van dit moment

1. Mestic MW-120 mini wasmachine (beste beoordeeld op Coolblue)

Wil je een wasmachine met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding die van alle gemakken voorzien is? Dan is Mestic MW-120 voor jou de beste mini wasmachine. Deze wasmachine wast en centrifugeert goed, heeft een watertoevoer- én een watertoevoerslang, is stil tijdens het centrifugeren en om het af te maken kies je maar liefst tussen 3 verschillende wasprogramma’s. Ter vergelijking: de meeste mini wasmachines hebben slechts één wasprogramma.

Mestic MW-120 beste mini wasmachine op Coolblue

Afmetingen: 64 x 59 x 39 cm (h x b x d)
Vulgewicht: 3,5 kg

Pluspunten:

 • Klein en compact
 • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Relatief stil door koolborstelloze motor
 • Werkt elektrisch: je hoeft ‘m niet handmatig te draaien
 • Met watertoevoerslang
 • Met tap en slang voor waterafvoer na het wassen
 • Centrifugeren op 1200 toeren: voor een drogere was
 • 3 wasprogramma’s (fijne was, handwas, katoen)

Minpunten:

 • Wat zwaarder voor een mini wasmachine (11kg)

2. Lowander mini wasmachine (beste budget keuze)

Op zoek naar een mini wasmachine, maar wil je wel op je budget letten? Dan is de Lowlander wasmachine voor jou de beste keuze. Deze wasmachine is scherp geprijsd en biedt tegelijkertijd alle gemakken die je van een nieuwe mini wasmachine mag verwachten: een watertoevoerslang, waterafvoerslang én een centrifugefunctie. Daarnaast is de Lowlander licht van gewicht. Je verplaatst ‘m gemakkelijk. Dit is erg handig wanneer je de mini wasmachine met enige regelmaat verplaatst. Bijvoorbeeld als je deze meeneemt op vakantie.

Lowlander wasmachine

Afmetingen: 50 x 37 x 36 cm (h x b x d)
Vulgewicht: 3 kg

Pluspunten:

 • Voordelige koop
 • Klein en compact
 • Relatief stil
 • Licht van gewicht (5kg): gemakkelijk op te tillen
 • Met centrifugefunctie
 • Met watertoevoerslang
 • Met slang voor waterafvoer na het wassen

3. Vida XL wasmachine met dubbele trommel (beste keuze op vaste plek)

Wil je een kleine wasmachine voor thuis? Of wil je de wasmachine op een plek neerzetten waar die blijft staan, zoals in een caravan of camper? Dan is dit de beste mini wasmachine voor jou. Dit model is wat zwaarder van gewicht en is daarom niet super gemakkelijk te verplaatsen, maar de was- en droogprestaties van deze machine maken het meer dan goed. Hij kan perfect dienen als tweede wasmachine voor thuis. Of als eerste wasmachine wanneer je thuis weinig ruimte hebt. Maar ook wanneer je de wasmachine vast in een camper of caravan plaatst, is dit model uitermate geschikt.

Vida XL mini wasmachine

Afmetingen: 65 x 57,5 x 34 x cm (h x b x d)
Vulgewicht: 3,5 kg

Pluspunten:

 • Goede was- en droog prestaties
 • Kleine en compact
 • Met centrifugefunctie (apart compartiment)
 • Met watertoevoerslang
 • Met slang voor waterafvoer na het wassen

Minpunten:

 • Heeft 1 wasprogramma
 • Relatief zwaar (13,5kg): minder geschikt om veel te verplaasten
 • Iets grotere investering dan de andere opties in deze lijst

Veelgestelde vragen

Waar moet je op letten bij het kopen van de beste mini wasmachine?

Net als bij een normale wasmachine, let je bij een mini wasmachine in eerste instantie op de belangrijkste eigenschappen: vulgewicht, geluidsproductie, de wasprogramma’s en de energieklasse.

Toch zijn er bij het kiezen van de beste mini wasmachines meer factoren waar je op moet letten. Kijk bijvoorbeeld altijd goed of de wasmachine een afvoerslang en pomp heeft om warm water toe te voegen en water na het wassen af te voeren. Waar een traditionele wasmachine altijd zo’n slang heeft, is dit bij een mini wasmachine geen vanzelfsprekendheid.

Kijk naast het vulgewicht ook naar het gewicht van de wasmachine. Wanneer je deze bijvoorbeeld op vakantie mee wilt nemen, ga dan voor een wasmachine die qua gewicht goed te tillen en te verplaatsen is. Goed om te weten: lichtgewicht mini wasmachines wegen om en nabij 5kg, terwijl de zwaardere mini wasmachine rond de 10kg wegen.

Een derde punt waar je bij de keuze voor de beste mini wasmachine naar moet kijken, is de mogelijkheid tot centrifugeren. De centrifugestand na het wassen zorgt ervoor dat je kleding droger uit de was komt. Echter, hebben niet alle mini wasmachines een centrifugestand. Let hier dus op.

Hoe werkt een kleine mini wasmachine?

Een mini wasmachine werkt vrijwel altijd via een bovenlader. Dit betekent dat je de kleding er door middel van een opening aan de bovenkant in stopt. Bijna alle mini wasmachines werken gewoon op stroom, maar het is belangrijk te vermelden dat er ook wasmachines te verkrijgen zijn die je handmatig moet draaien. Vrijwel altijd moet je de wasmachine zelf vullen met warm water wanneer je een wasje wilt draaien. Bij de betere mini wasmachines kan dit met behulp van een watertoevoerslang die je aansluit op een kraan, maar er zijn ook modellen waarbij je het warm water er vanuit de bovenlader in moet gieten. Kijk hier dus goed naar.

Wanneer je het water hebt toegevoegd, kun je het wasprogramma starten. De meeste mini wasmachines hebben slechts één of enkele programma’s die vaak niet meer dan 15 minuten duren. Na het wassen til je de machine op en plaats je deze boven de wasbak of een afvoerputje. Vervolgens kun je het water met behulp van een tapje laten wegstromen. Sommige mini wasmachines hebben geen tapje. Dit maakt het erg lastig om het water af te voeren, omdat je de gehele wasmachine dan eerst moet omkiepen. De beste mini wasmachines hebben een speciale afvoerslang en pompje om het water weg te voeren.

Wat is het voordeel van een mini wasmachine?

Het allergrootste voordeel aan een mini wasmachine is dat je deze door het compacte formaat en relatief lichte gewicht gemakkelijk kan meenemen en verplaatsen. Vooral wanneer je voor langere tijd op vakantie gaat is dit ideaal. Zo kun je tijdens je vakantie gemakkelijk af en toe een wasje draaien, zonder dat je in een vreemd land of op een onbekende locatie op zoek moet naar een wasserette. Op veel campings is het mogelijk je kleding te wassen, maar het is toch altijd een stuk handiger als je dit zelf kunt doen. Je ziet mini wasmachines zodoende veel terug in campers en caravans.

Toch moet je niet vergeten dat mini wasmachines ook wel eens worden gebruikt in woningen met weinig leefruimte. Zo zie je ze terug in tiny houses, maar ook wel eens in studio’s. Hier is het allergrootste voordeel dat de wasmachine weinig ruimte in beslag neemt. Vooral in kleine woningen wil je jouw ruimte zo efficiënt mogelijk indelen. Een grote wasmachine past hier over het algemeen niet in thuis.

Gerelateerde artikelen: