Beste stille wasmachine 2023 [Top 3]

Heb je een hekel aan het harde geluid en de trillingen van je wasmachine tijdens het centrifugeren? Dan ben je nu wellicht op zoek naar de beste stille wasmachine voor jouw huishouden. Het is goed te weten dat nieuwe wasmachines altijd een stuk stiller zijn dan wasmachines van enkele jaren oud. Toch zit er ook tussen de nieuwe wasmachines verschil in geluidsproductie. Dit geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel. Maar wat is nou stil en wat is luid? Om je te helpen, hebben wij de beste stille wasmachine modellen voor jou op een rijtje gezet. Zo kun je kiezen welke machine goed past bij jouw wensen en behoeften.

Top 3 beste stille wasmachines van dit moment

1. Haier HW80-B14636N (beste stille energiezuinige wasmachine)

Wil je een wasmachine die erg weinig geluid maakt en die ook nog eens energiezuinig is? Dan is de Haier HW80-B14636N voor jou de beste stille wasmachine. Naast het feit dat deze machine met een geluidsproductie van slechts 67 decibel zeer stil is, Is de machine met een energielabel A ook nog eens goed voor het milieu en je portemonnee. De Haier HW80-B14636N verbruikt namelijk weinig stroom en water tijdens het wassen.

Beste energiezuinige en stille wasmachine

Geluidsniveau: 67 dB

Pluspunten

 • Zeer stil
 • Energiezuinig (energielabel A)
 • Ruime trommelinhoud: 8kg
 • Met stoomfunctie
 • Met startuitstel

Minpunten

 • Geen mogelijkheid om tijdens het wassen kleding toe te voegen

2. LG GC3V708S2 TurboWash 39 (beste keuze voor optimaal wasresultaat)

Ook de LG GC3V708S2 TurboWash 39 is een zeer stille wasmachine die ook nog eens energiezuinig is. Hij maakt iets meer geluid dan de Haier HW80-B14636N, maar is nog steeds erg stil. Het voordeel aan de LG GC3V708S2 TurboWash 39 is dat de machine erg veel wasfuncties heeft die de waskwaliteit bevorderen. Zo heeft de wasmachine een erg goede stoomfunctie en een goed snelwasprogramma. Daarnaast beschikt de wasmachine over de AI DD technologie. Deze past automatisch de trommelbewegingen aan op het soort wasgoed, waardoor je kleding langer mooi blijft.

Goede stille wasmachine met extra functies

Geluidsproductie: 71 dB

Pluspunten

 • Zeer stil
 • Energiezuinig (energielabel A)
 • Ruime trommelinhoud: 8kg
 • Goede snelwas functie en stoom functie
 • Mogelijkheid om tussentijds was toe te voegen
 • Met stoomfunctie en startuitstel

Minpunten

 • Geen automatische wasmiddeldosering

3. Samsung WW70TA049TE EcoBubble (beste goedkope stille wasmachine)

Wil je een geruisloze wasmachine, maar tegelijkertijd ook aan je budget denken? Dan is de Samsung WW70TA049TE EcoBubble voor jou de beste stille wasmachine. Wanneer je bijvoorbeeld voor het eerst op jezelf gaat wonen of wanneer je simpelweg de financiële reserves niet hebt om een dure nieuwe wasmachine te kopen, is de Samsung WW70TA049TE een erg goede optie. Naast de prijs, profiteer je ook van het lage geluidsniveau van 72 decibel.

budget wasmachine Samsung WW70TA049TE

Geluidsniveau: 67 dB

Pluspunten

 • Stil
 • Energiezuinig (energielabel B)
 • Met stoomfunctie (Steam Wash functie)
 • Met startuitstel
 • Zelfreinigende wasmiddellade

Minpunten

 • Geen mogelijkheid om tijdens het wassen kleding toe te voegen
 • Kleinere trommelinhoud van 7kg: minder geschikt voor gezinnen met twee of meer kinderen

Geluidsniveau wasmachine weten? Bekijk het energielabel

In je zoektocht naar de beste stille wasmachine voor jouw huishouden, wil je bij iedere wasmachine die je bekijkt natuurlijk direct kunnen zien wat het geluidsniveau is. Dit kan door op het energielabel van de wasmachine te kijken. Leveranciers zijn verplicht een energielabel met daarop het geluidsniveau in decibel te communiceren. Deze labels moeten zowel in de winkel als online inzichtelijk zijn voor de klant.

In de winkel zit het energielabel vaak op de machine geplakt. Op webshops kom je het energielabel vaak tegen als afbeelding. Rechts onderin zie je het icoontje waarop staat wat de geluidsproductie van de wasmachine is. De geluidsproductie wordt uitgedrukt in decibel. Daaronder zie je in welke geluidscategorie de wasmachine valt. Dit loopt van A (erg stil) tot D (luid).

Energielabel wasmachine

Veelgestelde vragen

Wanneer spreek je van een stille wasmachine?

Om uit te leggen wat we precies verstaan onder een stille wasmachine, is het belangrijk te kijken naar de geluidsproductie in decibel. Dit is de belangrijkste indicator voor het geluidsniveau van de wasmachine. Het gaat hierbij dan eigenlijk altijd om de geluidsproductie tijdens het centrifugeren, want tijdens het centrifugeren maakt de machine het meeste lawaai. De stillere wasmachines wassen onder de 50 decibel en centrifugeren onder de 74 decibel. Het is goed om te weten dat het verschil in decibel tussen wasmachines niet opeenvolgend is:

– 3 dB meer: 2 keer zoveel geluid
– 5 dB meer: 3 keer zoveel geluid
– 7 dB meer: 5 keer zoveel geluid

In de onderstaande tabel zie je hoe wasmachines grofweg worden onderverdeeld in geluidscategorie. Met bovenstaande verschillen in het achterhoofd, zie je dus dat er erg veel verschil in geluid zit tussen een extra stille wasmachine aan de ene kant en een gemiddelde of luide wasmachine waan de andere kant.Wanneer spreek je van een stille wasmachine

Hoe kan ik zelf zorgen voor een stillere wasmachine?

Natuurlijk bepaalt de wasmachine voor het grootste deel hoe stil deze is tijdens het wassen en centrifugeren. Maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je wasmachine minder geluid maakt:

Trillingsdempers onder je wasmachine plakken: vaak zijn dit vier dempers die je onder de vier stelvoetjes van de wasmachine bevestigt. Ze zorgen ervoor dat de vloer minder trilt tijdens het centrifugeren. Vaak merk je dat de vloer doortrilt naar andere kamers wanneer de wasmachine centrifugeert. Vooral in oudere huizen en wanneer je wasmachine op een tegelvloer staat is dit goed merkbaar. Let op: plaats alleen trillingsdempers onder je wasmachine als deze op een harde, stevige ondergrond staat, zoals beton of tegels. Ook als je wasmachine al rubberen pootjes heeft zijn trillingsdempers overbodig

Lagere stand centrifugeren: je kan er ook voor kiezen om een minder hoog toerental te kiezen bij het centrifugeren van je was. Centrifugeren op een hoog toerental maakt vaak het meeste geluid. Kies er dus bijvoorbeeld een keer voor om op 800 toeren te wassen in plaats van 1400 toeren. Het nadeel hiervan is echter wel dat je kleding minder droog uit de was komt.

Zorg dat je wasmachine waterpas staat: wanneer je wasmachine niet waterpas staat, kan deze een irritant wiebelend geluid maken tijdens het centrifugeren. Check dus altijd bij plaatsing of je wasmachine waterpas staat. Na verloop van tijd kunnen de stelvoetjes (mini-pootjes) onder de wasmachine wat losser komen te zitten. Hierdoor staat de wasmachine na verloop van tijd niet meer waterpas en ontstaat er weer meer geluid. Draai in zo’n geval de moertjes van de stelpootjes weer goed aan, totdat de wasmachine waterpas staat.

Gerelateerde artikelen

Bekijk de beste stille wasmachines