Beste goedkope wasmachine 2023 tot €400 [Top 3]

Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Of is je wasmachine kapot en heb je weinig geld te besteden voor een nieuwe? Dan is de kans groot dat je op zoek bent naar de beste goedkope wasmachine voor jouw huis. Toch is het nog niet altijd even makkelijk een goede goedkope wasmachine te vinden. Wij helpen je daarom. We hebben de top 3 beste goedkope wasmachine modellen voor je op een rijtje gezet. Compleet, met alle plus- en minpunten in een overzicht. Zo kun jij gemakkelijker kiezen welke goedkope wasmachine het beste bij jou past.

Top 3 beste budget wasmachines van dit moment

1. Candy Smart CS 147TXME/1-S (beste energiezuinige budget wasmachine)

Op zoek naar een wasmachine die niet duur is in aanschaf en die daarnaast ook nog eens weinig verbruikskosten heeft? Dan is de Candy Smart CS 147TXME/1-S voor jou de beste goedkope wasmachine. Deze wasmachine heeft namelijk energielabel A en is naast een lage aanschafwaarde dus ook zuinig in het verbruik van stroom en water. Zo kom je na aanschaf van je nieuwe wasmachine niet voor verrassingen te staan. Een ander belangrijk punt: de Candy Smart CS 147TXME/1-S wordt erg goed beoordeeld door gebruikers.

Beste goedkope energiezuinige wasmachine

Vulgewicht: 7kg
Energielabel: A

Pluspunten

 • Zeer zuinig (energielabel A)
 • Relatief stil door koolborstelloze motor
 • Met snelwasprogramma
 • Centrifugeren op 1400 toeren: zo komt je was droger uit de machine
 • Wasmachine is via een app te bedienen

Minpunten

 • Zonder startuitstel: geen mogelijkheid om wasmachine later te laten starten

2. Veripart VPWM101 (beste goedkope wasmachine van 8kg)

Vrijwel alle budget wasmachines hebben een vulgewicht van 7 kg. Wil je echter een goede goedkope wasmachine die net wat groter is? Bijvoorbeeld omdat je een gezin met 1 of 2 kinderen hebt en regelmatig wast? Dan is de Veripart VPWM101 voor jou de beste goedkope wasmachine. Deze wasmachine heeft namelijk een vulgewicht van 8 kg. Ruim voldoende voor een gezin met 2 kinderen.

Beste budget wasmachine 8 kg

Vulgewicht: 8kg
Energielabel: B

Pluspunten

 • Ruim vulgewicht (8kg)
 • 15 waspgrogramma’s (inclusief snelwas programma)
 • Relatief weinig verbruikskosten (energielabel B)
 • Met startuitstel: stel in dat je wasmachine later begint
 • Centrifugeren op 1400 toeren: zo komt je was droger uit de machine

Minpunten

 • Maakt wat meer geluid bij het centrifugeren dan de andere wasmachines in deze lijst

3. LG FH4J5TN8E Direct Drive (beste koop voor vergeetachtige gebruiker 😉)

Heb jij regelmatig last van het feit dat je eigenlijk nog extra kleding de was wilt toevoegen terwijl deze al draait? Dan is de LG FH4J5TN8E Direct Drive voor jou de beste goedkope wasmachine. Veelal zit de functie waarmee je tussentijds kleding kan toevoegen alleen op duurdere wasmachines, maar de populaire LG FH4J5TN8E Direct Drive heeft deze functie dus ook en is ook nog eens goedkoop. De wasmachine wordt daarnaast ook nog eens goed beoordeeld door gebruikers. Win-win dus.

Goede goedkope wasmachine LG

Vulgewicht: 8kg
Energielabel: D

Pluspunten

 • Mogelijk om tijdens het wassen nog kleding toe te voegen
 • Ruim vulgewicht (8kg)
 • 14 waspgrogramma’s (inclusief snelwas programma)
 • koolborstelloze Direct Drive motor: minder last van geluid en trillingen tijdens centrifugeren
 • Met startuitstel: stel in dat je wasmachine later begint
 • Centrifugeren op 1400 toeren: zo komt je was droger uit de machine
 • 6 Motion technologie: voor kwaliteitsbehoud van je kleding

Minpunten

 • Minder energiezuinig dan de andere wasmachines in deze lijst (energielabel D)

Dit bepaalt de prijs van je wasmachine

Er zijn veel verschillende redenen waarom een wasmachine goedkoper of duurder is, maar in de volgende punten zit vaak het verschil tussen een duurdere en een goedkopere wasmachine:

Goedkopere wasmachines (minder dan €400,-)Duurdere wasmachines (meer dan €400,-)
Minder verschillende wasprogramma’s en functionaliteiten (vaak wel gewoon een stoomprogramma, snelwasprogramma en eco-programma)Meer verschillende wasprogramma’s en functionaliteiten (bijvoorbeeld uitgebreide stoomfunctie, optie om tijdens het wassen nog kleding toe te voegen etc)
Hebben minder vaak automatische wasmiddeldoseringHebben vaak automatische wasmiddeldosering
Vaak gemaakt van goedkopere materialenVaak gemaakt van duurdere materialen
Kleinere wasmachines zijn vaak goedkoper.Grotere wasmachines (9+ kg) zijn al snel boven de €500,-

Ook merk wasmachine is bepalend voor de prijs

Toch zijn er ook nog andere punten waarop de prijs gebaseerd wordt. Zo is het merk ook van belang. Bij het ene merk betaal je nu eenmaal meer dan bij het andere merk. Miele is een merk dat staat voor kwaliteit, maar dat zie je wel direct terug in de kosten voor een nieuwe wasmachine. Merken die over het algemeen lagere prijzen hanteren zijn bijvoorbeeld BEKO, Indesit, Veripart en Zanussi. Toch zie je dat in de regel de meeste merken zowel goedkopere (modellen rond de €400,-) als duurdere wasmachines aanbieden. Samsung, Siemens, Bosch en AEG doen dit bijvoorbeeld. Zo is er voor iedere behoefte een oplossing; zo pretendeert althans de producent.

Veelgestelde vragen

Wanneer spreken we van een goedkope wasmachine?

Het woord goedkoop is natuurlijk subjectief. De ene persoon vindt een wasmachine goedkoop, terwijl iemand anders ‘m best eens duur kan vinden. We hebben daarom een prijskader gemaakt waarbinnen de beste goedkope wasmachines uit deze lijst moeten vallen. Er is geen minimumprijs. Echter moet gezegd worden dat je voor minder dan €350,- online geen nieuwe wasmachine meer vindt. De maximumprijs van de beste budget wasmachines uit deze lijst is €400,-. Het is daarnaast goed om te weten dat volgens de Consumentenbond de gemiddelde prijs van een nieuwe wasmachine €700,- is. Dit is best een flinke investering. Let op: het gaat hier altijd om de nieuwprijs. Tweedehands wasmachines zijn vaak een stuk goedkoper.

Wat zijn de voordelen van een goedkope wasmachine?

Naast het feit dat een goedkope wasmachine fijn is voor de portemonnee, zijn er nog meer voordelen wanneer je een budget wasmachine koopt. Zo zijn ze vaak kleiner vanwege de kleinere trommelinhoud. Een goede goedkope wasmachine neemt dus over het algemeen minder ruimte in beslag. Handig, vooral wanneer je thuis niet veel ruimte hebt voor je wasmachine. Ook zitten er op een goedkopere wasmachine vaak minder extra functies. Ben je iemand die altijd met het standaard wasprogramma wast? En vind je het maar lastig om 101 verschillende wasprogramma’s te hebben? Dan is het veel overzichtelijker wanneer je een goedkope wasmachine hebt die slechts de hoogstnodige wasprogramma’s heeft.

Wat kost een wasmachine na aanschaf?

Als je weet wat een wasmachine bij aanschaf kost, is het nog niet direct zo dat je onderaan de streep ook daadwerkelijk voordeliger uit bent dan bij een duurdere wasmachine. Veel hangt ook af van de verbruikskosten van je wasmachine. Een wasmachine verbruikt namelijk in meer of mindere mate stroom en water. Hoeveel een wasmachine kost in verbruik is bij aanschaf niet altijd direct te zeggen omdat dit afhankelijk is van hoe je ‘m gebruikt, maar het is wel belangrijk om naar het energielabel van de wasmachine te kijken. Kijk op het label vooral naar het energieverbruik in kWh dat wordt aangegeven. Op het label staat namelijk hoeveel kHw er wordt verbruikt per 100 wasbeurten. Dit zal ook in sterke mate bepalen wat je wasmachine uiteindelijk kost. En of je daadwerkelijk met een goede goedkope wasmachine te maken hebt. Tot slot is het goed om te kijken naar het waterverbruik. Op het label wordt dit aangegeven in liters per wasbeurt.

Goed om te weten: met een zuinige wasmachine (energielabel A of B) bespaar je al snel een paar tientjes per maand op je verbruikskosten. Vooral als je het afzet tegen oudere wasmachines of nieuwe wasmachines met een energielabel van C, D of zelfs E.

Wat is het beste merk goedkope wasmachines?

Bepaalde merken produceren bewust goedkopere wasmachines. Zij proberen vooral in te zetten op betaalbaarheid en een goede prijs-kwaliteitverhouding. De merken die hierom bekend staan zijn onder andere BEKO, Indesit, Veripart en Zanussi. Maar welk merk wordt het beste beoordeeld door gebruikers? Onder de prijsvechters komt Zanussi het beste uit de bus het panel van de Consumentenbond. Na uitvraag bij 4000 gebruikers kwam het merk Zanussi uit op een hele nette 8.8. Gebruikers waarderen het merk vooral om de goede prijs-kwaliteit verhouding. Ook Beko en Indesit scoren met allebei een 8 erg hoog.

Goedkope wasmachine merken

Wat is de goedkoopste wasmachine?

De goedkoopste wasmachine bij Coolblue op het moment van schrijven (begin 2023) is de Beko WTV7722XBS1 SteamCure. Met zijn prijs is het op dat moment de enige nieuwe wasmachine bij Coolblue die verkrijgbaar is voor minder dan €400,-. De goedkoopste wasmachine bij Bol.com is op het moment van schrijven de Indesit wasmachine EWC 51451 W EU N. Deze wordt op het moment van schrijven zelfs voor minder dan €300,- aangeboden.

Gerelateerde artikelen:

Bekijk de beste goedkope wasmachines