Energielabels wasmachine: hoe werkt het precies?

Iedere wasmachine heeft een energielabel. Op dit label staat belangrijke informatie die je nodig hebt bij het kopen van een nieuwe wasmachine. Het geeft namelijk een indicatie van hoeveel stroom en water de wasmachine verbruikt. Dit is niet alleen belangrijk omdat je er geld mee kan besparen. Ook doe je er iets goeds mee voor het milieu wanneer je kiest voor een energiezuinige wasmachine. In dit artikel leggen we je uit welke energielabels je tegenkomt op stofzuigers en wat dit precies zegt.

Energielabel wasmachine uitleg

Energielabels voor wasmachines lopen van A t/m G

Per 1 maart 2021 zijn de energielabels voor wasmachines gewijzigd. Het label loopt sindsdien van A (donkergroen) T/m G (rood).  Voor 1 maart 2021 liep de labeling van A+++ tot en met D. Veel wasmachines hadden hierdoor een A-label met één, twee of drie plusjes, terwijl ze lang niet altijd even zuinig waren. Met de nieuwe wasmachine labels wordt het energieverbruik van de verschillende wasmachines beter gespecificeerd en is het als wasmachine-koper gemakkelijker om te zien of je te maken hebt met een energiezuinige wasmachine of niet.

Energielabel wasmachine bepaald op basis van eco-programma

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af: hoe wordt het energielabel voor wasmachines precies bepaald? Dat zit als volgt: het label wordt gebaseerd op het energieverbruik van de machine in de eco stand. Dit is het 40-60 graden programma. De temperatuur van dit programma komt niet boven de 40 graden. Dit is bij het testen het uitgangspunt voor het bepalen van het energielabel. Op deze manier is er een gelijkmatig uitgangspunt bij het testen van de wasmachines.

Waarom is het belangrijk om naar het energielabel te kijken?

Zoals eerder aangegeven is een wasmachine met een groen energielabel niet alleen goed voor het milieu, maar je bespaart met een zuinige wasmachine ook geld. Veelal zie je dat een wasmachine met een energielabel A wat duurder is bij aanschaf, maar je moet tegelijkertijd beseffen dat  een wasmachine vaak wel 15 jaar meegaat. De hogere prijs die je in eerste instantie betaalt, verdien je dus voor het grootste gedeelte of zelfs helemaal terug met een energiezuinige wasmachine. Vooral als je wekelijks veel wasjes, kan het je flink wat geld besparen.

Gerelateerde artikelen