Wat kost een wasmachine?

Wat kost een wasmachine? Als we het hebben over een nieuwe wasmachine, dan kost deze vrijwel altijd tussen de €300,- en €1500,-. Gemiddeld koste en nieuwe wasmachine tussen de €600,- en €700,-. Voor dit geld heb je een middensegment wasmachine. Hebben we het over tweedehands wasmachines, dan betaal je vaak niet meer dan €500 tot €600,-. Deze prijs is vaak afhankelijk van hoe oud de wasmachine is. Aangezien een wasmachine meestal zeker meer dan 10 jaar meegaat, is een tweedehands wasmachine in veel gevallen dus ook een prima uitkomst.

Wat bepaalt de prijs van een wasmachine?

Er zijn veel verschillende redenen waarom een wasmachine goedkoper of duurder is, maar in de volgende punten zit vaak het verschil tussen een duurdere en een goedkopere wasmachine:

Goedkopere wasmachines (minder dan €500,-)Duurdere wasmachines (meer dan €500,-)
Minder verschillende wasprogramma’s en functionaliteiten (vaak wel gewoon een stoomprogramma, snelwasprogramma en eco-programma)Meer verschillende wasprogramma’s en functionaliteiten (bijvoorbeeld uitgebreide stoomfunctie, optie om tijdens het wassen nog kleding toe te voegen etc)
Hebben minder vaak automatische wasmiddeldoseringHebben vaak automatische wasmiddeldosering
Vaak gemaakt van goedkopere materialen, waardoor wasmachine over het algemeen minder lang meegaatVaak gemaakt van duurdere materialen, waardoor wasmachine over het algemeen langer meegaat
Kleinere wasmachines zijn vaak goedkoper. Vooral wanneer ze weinig extra functies hebben.Grotere wasmachines (9+ kg) zijn al snel boven de €500,-

*Bovenstaande punten bepalen dus in hoofdlijnen wat een wasmachine kost. Het is belangrijk wel om te weten dat de tabel een algemene richtlijn is en dat er dus nog meerdere punten zijn waarop d de prijs van een wasmachine bepaald wordt.

Merk wasmachine is bepalend voor de prijs

Toch zijn er ook nog andere punten waarop de prijs gebaseerd wordt. Zo is het merk ook van belang. Bij het ene merk betaal je nu eenmaal meer dan bij het andere merk. Miele is een merk dat staat voor kwaliteit, maar dat zie je wel direct terug in de kosten voor een nieuwe wasmachine. Merken die over het algemeen lagere prijzen hanteren zijn bijvoorbeeld BEKO, Indesit, Veripart en Zanussi. Toch zie je dat in de regel de meeste merken zowel goedkopere (modellen rond de €400,-) als duurdere wasmachines aanbieden. Zo is er voor iedere behoefte een oplossing; zo pretendeert althans de producent.

Wat kost een wasmachine na aanschaf? Kijk naar het energielabel

Als je weet wat een wasmachine bij aanschaf kost, is het nog niet direct zo dat je onderaan de streep ook daadwerkelijk voordeliger uit bent dan bij een duurdere wasmachine. Veel hangt ook af van de verbruikskosten van je wasmachine. Een wasmachine verbruikt namelijk in meer of mindere mate stroom en water. Hoeveel een wasmachine kost in verbruik is bij aanschaf niet altijd direct te zeggen omdat dit afhankelijk is van hoe je ‘m gebruikt, maar het is wel belangrijk om naar het energielabel van de wasmachine te kijken. Kijk op het label vooral naar het energieverbruik in kWh dat wordt aangegeven. Op het label staat namelijk hoeveel kHw er wordt verbruikt per 100 wasbeurten. Dit zal ook in sterke mate bepalen wat je wasmachine uiteindelijk kost. Daarnaast is het goed om te kijken naar het waterverbruik. Op het label wordt dit aangegeven in liters per wasbeurt.

Goed om te weten: met een zuinige wasmachine (energielabel A of B) bespaar je al snel een paar tientjes per maand op je verbruikskosten. Vooral als je het afzet tegen oudere wasmachines of nieuwe wasmachines met een energielabel van C, D of zelfs E.

Gerelateerde artikelen