Beste energiezuinige wasmachine 2023 [Top 3 van dit moment]

Op zoek naar de beste energiezuinige wasmachine van dit moment? Bijvoorbeeld omdat je geld wilt besparen op je energierekening of omdat je rekening wilt houden met het milieu? Dan moet je om te beginnen kijken naar energielabel op de wasmachine. Hierop staan onder andere het stroomverbruik en waterverbruik vermeld. Ook zie je op het energielabel aan de hand van een letter (A t/m G) hoe zuinig de wasmachine is. Wasmachines met het label A zijn het zuinigst. Wasmachines met het label G zijn het minst zuinig. Om je op weg te helpen, hebben wij de beste energiezuinige wasmachines voor je op een rijtje gezet, zodat het voor jou gemakkelijker is om een keuze te maken voor het meest geschikte model.

Top 3 energiezuinige wasmachines van dit moment

1. Haier HW80-B14636N (beste stille energiezuinige wasmachine)

Op zoek naar een energiezuinige wasmachine die weinig lawaai maakt? Dan is de Haier HW80-B14636N voor jou de beste keuze. Met het energielabel A, is deze wasmachine goed het milieu én voor de centjes in de portemonnee. Zo bespaar je na aanschaf flink op de verbruikskosten van je nieuwe wasmachine. Als je jezelf voorstelt dat een wasmachine zo ongeveer 10 tot 15 jaar meegaat, dan kun je wel beseffen dat dit over een lange looptijd om veel geld gaat. Daarnaast maakt deze wasmachine met een geluidsniveau van 67 dB zeer weinig geluid tijdens het centrifugeren. Je hebt er dus geen last van lawaai wanneer je een wasje draait net voordat je gaat slapen. Of overdag wanneer je in de buurt bent van je wasmachine.

HW80-B14636N energiezuinige wasmachine

Verbruik per 100 wasbeurten: 46 kWh

Pluspunten

 • Zeer zuinig in verbruik (energielabel A)
 • Stil (geluidsniveau 67 dB)
 • Keuze uit drie formaten (7 kg, 8 kg of 9 kg)
 • Met stoomfunctie
 • Met startuitstelfunctie

Minpunten

 • Je kunt tijdens het wassen geen extra kleding toevoegen


2. Samsung WW90T534AAW Autodose (beste grote energiezuinige wasmachine)

Op zoek naar een energiezuinige wasmachine voor een groter huishouden (5 personen of meer)? Dan zouden we je de WW90T534AAW Autodose aanraden. Deze Samsung wasmachine heeft namelijk een grote trommelinhoud van liefst 9 kilogram. Zo kun je per wasbeurt flinke volumes kleding wassen. Ideaal als je een groot gezin hebt. Of wanneer je een kleiner huishouden hebt, maar veel kleding moet wassen omdat je bijvoorbeeld iedere dag sport. Ook goed om te weten: in vergelijking met andere energiezuinige wasmachines heeft deze wasmachine veel extra functionaliteiten.

Samsung wasmachine WW90T534AAW

Verbruik per 100 wasbeurten: 49 kWh

Pluspunten

 • Zeer zuinig in verbruik (energielabel A)
 • Redelijk stil (geluidsniveau 72 dB)
 • Met Autodose functie: wasmiddel en wasverzachter worden automatisch gedoseerd, waardoor je nooit teveel gebruikt en je was langer mooi blijft.
 • Met EcoBubble functie: was kleding op een lagere temperatuur en met dezelfde kwaliteit. Dit is goed voor het milieu én je portemonnee.
 • Steam Wash programma: helpt allergenen en bacteriën beter te verwijderen uit je kleding
 • Te koppelen aan SmartThings: dit is het Samsung Smart home platform waarmee je via je app je wasmachine kan aansturen.

Minpunten

 • Je kunt tijdens het wassen geen extra kleding toevoegen


3. Hoover HWE4 47AMBS/1-S (beste budget keuze)

Wil je een wasmachine die niet alleen zuinig is in verbruik, maar ook aantrekkelijk is in de aanschafprijs? Dan is de Hoover HWE4 47AMBS/1-S voor jou de beste energiezuinige wasmachine. Je bespaart met deze wasmachine niet alleen geld op je energierekening, maar je bespaart ook geld wanneer je de wasmachine koopt. Dit is ideaal wanneer je een kleiner budget hebt, maar toch een nieuwe wasmachine wilt. Let op: de wasmachine heeft een trommelinhoud van 7kg. Dit is prima voor huishoudens van 2/3 personen, maar met 4  personen of meer is dit vaak niet toereikend.

Hoover HWE4 47AMBS/1-S wasmachine

Verbruik per 100 wasbeurten: 45 kWh

Pluspunten:

 • Scherp geprijsd
 • Zeer zuinig in verbruik (energielabel A)
 • Met stoomfunctie: handig tegen kreukels en vieze luchtjes
 • Met anti-allergie wasprogramma (60 graden): fijn voor mensen met bijvoorbeeld hooikoorts of een allergie voor dierenharen

Minpunten:

 • Door de trommelinhoud van 7 kg niet geschikt voor huishoudens met 4+ personen
 • Maakt meer geluid tijdens het centrifugeren in vergelijking met de andere wasmachines in deze lijst (77 dB)

Veelgestelde vragen

Waarom een energiezuinige wasmachine kopen?

Mensen willen over het algemeen een energiezuinige wasmachine kopen omdat ze geld willen besparen en/of omdat ze de impact op het milieu willen minimaliseren. De geldfactor is in de meeste gevallen leidend. Dit komt vooral door de hoge energietarieven die momenteel gelden. De rekening valt voor een gemiddeld huishouden al hoog uit; laat staan wanneer je ook nog eens een energie slurpende wasmachine hebt. Dit is dus veelal de voornaamste reden voor mensen om op zoek te gaan naar de beste energiezuinige wasmachine. Zoals gezegd, is daarnaast het duurzame aspect van belang voor kopers. Mensen zijn meer en meer milieubewust bezig en willen vanuit deze instelling zo min mogelijk

Hoe moet ik kijken naar een energielabel op een wasmachine?

Sinds 1 maart 2021 worden wasmachines onderverdeeld in energieklasse A t/m G, waarbij wasmachines met de letter A het meest energiezuinig zijn en wasmachines met de letter G het minst energiezuinig. Naast de letter kun je op het label ook het energieverbruik aflezen per 100 wasbeurten en het waterverbruik in liters per wasbeurt. Deze letter en cijfers geven een goede indicatie van het totale verbruik. Ook vind je nog enkele andere handige cijfers op  het label, zoals geluidsproductie, maximaal vulgewicht en de duur van een wasbeurt op Eco programma. Het fijne aan het energielabel, is dat fabrikanten verplicht zijn dit label op de wasmachine te plakken. Zo kun je dus heel gemakkelijk vergelijken welke wasmachine het meest zuinig is in verbruik.

Energielabel wasmachine uitleg

gerelateerde artikelen:

Beste energiezuinige wasmachines Coolblue