Hoeveel watt is een wasmachine?

Hoeveel watt is een wasmachine? Dat is een vraag die je jezelf wellicht stelt bij het aansluiten van je nieuwe wasmachine. Een wasmachine is ongeveer 2000 tot 3000 watt, waarbij gezegd moet worden dat nieuwere wasmachines vaak 2000 tot 2500 watt zijn. Dit heet de aansluitwaarde. De aansluitwaarde is de hoeveelheid stroom die het apparaat vraagt tijdens gebruik. Vanwege de hoge aansluitwaarde, horen wasmachines volgens de regelgeving van de NEN 1010 altijd op een aparte groep in de meterkast aangesloten te worden. Zo voorkom je kortsluiting. Heb je een droger? Dan moet je deze ook op een aparte groep aansluiten.

Hoeveel watt is een wasmachine?

Wat is het verschil tussen de aansluitwaarde en het verbruik van een wasmachine?

Het is belangrijk om de aansluitwaarde van een wasmachine (uitgedrukt in watt) niet te verwarren met het verbruik van een wasmachine (uitgedrukt in kWh: kilowatt per uur). Met de aansluitwaarde zie je dus hoeveel stroom de wasmachine op één moment gebruikt (vaak wordt het piekmoment weergegeven) zodat je weet hoeveel stroomvoorziening er nodig is om de wasmachine te laten werken. Het verbruik is de hoeveelheid energie die een wasmachine daadwerkelijk verbruikt tijdens het wassen, zodat je weet wat een wasbeurt je ongeveer kost en zodat je weet hoe milieubelastend de wasmachine is. Het verbruik hangt onder andere af van de wasmachine, het wasprogramma en de hoeveelheid was in de machine.

Meer weten over het verbruik van je nieuwe wasmachine? Lees dit dan in ons artikel over energie labels voor wasmachines.

Gerelateerde artikelen: