Hoe lang gaat een wasmachine mee? Levensduur wasmachine

Wat is de levensduur van een wasmachine en hoe lang gaat een wasmachine mee? Vragen die veel mensen zichzelf stellen wanneer ze een nieuwe wasmachine kopen. Of wanneer hun wasmachine stuk is. De levensduur van een wasmachine is afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren bespreken we in dit artikel. Daarnaast lees je hoe lang een wasmachine gemiddeld meegaat.

Hoe lang gaat een wasmachine gemiddeld mee?

Het is moeilijk hierop een eenduidig antwoord te geven, maar gemiddeld gaat een wasmachine ongeveer 2500 tot 3500 wasbeurten mee. Bij normaal gebruik (+/- 4 wasbeurten per week) is dit ongeveer 10 jaar. Als je geluk hebt, kan het zo zijn dat je wasmachine 15 tot 20 jaar meegaat. Maar met een beetje pech kan een wasmachine ook binnen 5 jaar kapot zijn.

Welke wasmachine gaat het langst mee?

Over het algemeen gaan de wasmachines van Miele het langst mee. Gemiddeld zo’n 4000 tot 5000 wasbeurten. Ook Bosch, Siemens en AEG staan erom bekend dat hun wasmachines lang meegaan. Dit komt doordat deze wasmachines vaker zijn gemaakt van kwalitatief betere en duurzamere materialen. De wasmachines van Indesit en Candy hebben over het algemeen een minder lange levensduur. Hier ligt het gemiddelde tussen 1500 en 2000 wasbeurten. Let hier dus op wanneer je een nieuwe wasmachine koopt. 

Levensduur wasmachine: hier moet je op letten

Om je wasmachine zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het belangrijk om op een aantal punten te letten die de levensduur van je wasmachine kunnen verlengen.

1. Stop je wasmachine niet te vol

Als je wasmachine te zwaar beladen is, kan deze kapot gaan. Wanneer de wasmachine bijvoorbeeld zijn toerental niet haalt vanwege de weerstand, kan de motor het begeven of doorbranden. Let hier dus altijd op en kijk in de handleiding wat het maximale gewicht is waarmee je de trommel kunt beladen. Probeer daarnaast altijd een handbreedte over te houden wanneer je de trommel volstopt met was. Dit is niet alleen goed tegen een kapotte wasmachine, maar hiermee zorg je er ook voor dat je kleding schoner wordt.

2. Reinig je wasmachine regelmatig

Door regelmatig de verschillende belangrijke onderdelen van je wasmachine schoon te maken, vergroot je de kans aanzienlijk dat je wasmachine langer meegaat. Reinig bijvoorbeeld zeer regelmatig het pluizen filter onderaan je wasmachine (na ongeveer iedere 5 tot 7 beurten). Maak daarnaast ook eens per jaar je afvoerslang schoon. Wanneer je hier niets mee doet, loop je het risico dat deze verstopt komt te zitten.

3. Was regelmatig op 60 of 90 graden

laat je machine regelmatig (ongeveer om de 12 weken) leeg op 60 of 90 graden draaien, wanneer je dit anders nooit zou doen. Hiermee verwijder je achtergebleven zeepresten, schimmels en bacteriën die de wasmachine op termijn kunnen aantasten.

Gerelateerde artikelen: